David Lynch: Hogyan fogjunk nagy halat? – A rendező könyvet írt, és Önéletrajzi könyvet ír…

davidlynch1

David Lynch: Hogyan fogjunk nagy halat? – A rendező könyvet írt:

www.napvilag.net, 2010. január 21., Komor Zoltán érdekes cikke:

Részletek:

Idén (2009) David Lynch amerikai kultusz-rendező Hogyan fogjunk nagy halat? című, a Kalligram kiadónál megjelent könyvét kaptam meg karácsonyra. Mivel magam Lynch fanatikus vagyok, nagy lendülettel vetettem bele magam az olvasásba; s gyorsan – voltaképp egy nap leforgása alatt – végeztem is a meditációról, tudatról és kreativitásról szóló kicsivel több, mint száz oldalas írással. És hogy milyen volt? Először is tisztázzuk szépen, ki is az a David Lynch – ha magam nem tudtam volna, alighanem soha sem vettem volna kézbe az első és második ránézésre ezoterikus irodalomnak tűnő “Hogyan fogjunk nagy halat?” című könyvecskét…

… De honnan a nyugalom és a kiegyensúlyozottság? Erre próbál választ adni a könyv másik “vonulata”.
A könyv másik részében pedig elmeséli (és ez képezi nagyobb részét a könyvnek), hogyan találkozott a TM-el, azaz transzcendentális meditációval, hogyan sajátította el, és miként fejlesztette alkotói készségét ezzel az önmegismerési-technikával. David Lynch-ről köztudott, hogy a transzcendentális meditáció elkötelezett híve: a Maharishi Mahesh Yogi által az ötvenes években terjeszteni kezdett meditációs módszerrel még alkotói pályája kezdetén ismerkedett meg, és a rendező állítása szerint azóta nem telt el nap, hogy ne meditált volna naponta kétszer – néha többször – húsz percet. Elmondása szerint magán és alkotói életébe egyaránt pozitív változásokat hozott a módszer, és noha sokszor úgy tűnik, mintha Lynch egyféle térítő lenne, aki a TM-et, mint portékát próbálja eladni nekünk, kihagyja azokat a “new age”-es közhelyeket, miszerint egy vagyunk az univerzummal, stb. és arra koncentrál, amiről szerinte a meditáció valójában szól: önmagunk megismerésére és a békére.

Az persze ízlés dolga, hogy az efféle keleti módszerek kiben mennyi bizalmat keltenek, de a hozzám hasonló szkeptikusok is kezdenek hajlani a rendező igazára, amint végigolvassák néhol talán kissé valóban közhelyes, de minden ízében emberi és nyugalmat árasztó sorait. Lynch nem a levegőbe beszél, amikor azt mondja, hogy a transzcendentális meditáció terjesztésének segítségével szeretné jobbá tenni a világot: alapítója és finanszírozója a David Lynch Alapítvány a Tudatalapú Oktatásért és a Világbékéért szervezetnek, amely a meditáció fontosságát hangsúlyozza az iskolai oktatásban. (A könyv megvásárlásával egyébként ezt a szervezetet támogathatjuk, nem pedig az írót, mert ő lemondott a könyv után járó szerzői díjról.)

Lynch felmérésekkel és számokkal igazolja, milyen nagy mértékben esett vissza az iskolai bűncselekmények száma azokban az intézményekben, ahol már bevezették ezt a technikát, és könyvét azzal a gondolattal zárja, hogy a világbéke nem egy elérhetetlen, szépen csengő szó, hanem valami, amiért igen is tehetünk, ha akarunk.

“Valaki megnyer egy szépségversenyt, és az a végén a poén, hogy világbékét akar. Mindenki jót röhög rajta. Senki nem hisz a békében. Szép gondolat. De csak ennyi. Nem több, mint egy kedves kis öreganyó álmodozása. Értelmetlen. Soha nem valósulhat meg. A pokolban élünk, és azt hiszük, ennek így kell lennie. De mi van akkor, ha tévedünk?”

Hát erre mit lehet mondani? Azt, hogy ámen.
Összességében tehát jó könyvet írt David Lynch. Nem, nem kiemelkedőt, letehetetlent vagy kötelezőt – nem sikerült olyan maradandót alkotnia, mint a filmrendezői székben ülve -, de mindenképp élvezeteset, s ami még fontosabb: pozitívat, jó kedvre hangolót. Az ő szavaival búcsúzok én is:

“Legyen mindenki boldog. Beteg ne legyen senki. Kísérjen mindenkit szerencse. Kerüljön el mindenkit a szenvedés. Béke.”

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.napvilag.net/kozelkep/20100121/david_lynch_hogyan_fogjunk_nagy_halat_a_rendezo_konyvet_irt

__________________________

hvg.hu/kultura 2015. október 19. -ei cikke:

David Lynch önéletrajzi könyvben teszi helyre az imázsát.

Részletek:

A jelenleg a Twin Peaks újraélesztésén dolgozó rendező szerint rengeteg baromság kering róla az interneten, ezért is kezdte most el megírni a memoárjait.

Lynch természetesen az önéletrajzi könyvébe is belevitt egy csavart: nem egyedül, hanem Kristine McKenna újságíróval közösen írja meg saját történetét, ami várhatóan 2017-ben kerül majd a boltokba.

“Rengeteg baromság kering rólam, különböző könyvekben és az egész interneten” – mondja a rendező a Life and Work címűre keresztelt könyv brit kiadója, a Canongate közleményében. “Össze akarom gyűjteni egy helyre az összes valós információt, hogy ha valaki tudni szeretne valamit, akkor ebben megtalálják” – nyilatkozta Lynch,…

… Lynch jelenleg a Twin Peaks újraélesztésén dolgozik, amit várhatóan szintén 2017-ben mutatnak be.

Ez lesz a rendező második könyve, 2007-ben ugyanis Hogyan fogjunk nagy halat? címmel már kiadott egyet, de abban az életrajzánál is nagyobb hangsúlyt kapott az általa gyakorolt transzcendentális meditáció, és annak a kreatív munkájára való hatása.

A teljes cikk itt olvasható:

http://hvg.hu/kultura/20151019_David_Lynch_oneletrajzi_konyvben_teszi_he

http://tmhome.com/experiences/david-lynch-on-meditation/

Díjmentes előadás a TM technikáról.

Tájékoztató előadást tartok a TM technikáról, majd igény szerint tanfolyamot tartok Budapesten és a főváros környékén, egyeztetett időpont alapján.

Szenes Károly TM® tanár.

Elérhetőségeim:
Mobil: 06 20/526-3034 http://tmoktato.hu/hirestmesek.html
E-mail: szenes.karoly[KUKAC] freemail.hu

Ha többet szeretne megtudni a TM® -ről, kérem, forduljon hozzám bizalommal.

Hozzászólás